Kiből lehet nevelőszülő?

Szülőnek lenni hivatás és főállás akkor is, ha a diplománkon vagy az OKJ-s bizonyítványon más szakma szerepel. Vannak viszont, akik a szülői feladatok ellátását valóban főfoglalkozásként, sőt 2014-től egyenesen munkaviszonyban, fizetésért végzik. A hivatásos nevelőszülőktől azt várják, hogy a jelenleg gyermek- és lakásotthonokban élő mintegy 8200 kiskorú gyermek közül minél többnek ők biztosítanak majd otthont a jövőben. Ki az, aki meg is tud majd felelni ezeknek az elvárásoknak, és pontosan mi is a feltétele annak, hogy valaki nevelőszülő lehessen?

A kormány célja, hogy a 12 évesnél fiatalabb, 2014. január 1. után állami gondoskodásba került gyerekek közül lehetőleg mindnyájan rövid időn belül nevelőszülői vagy örökbefogadó családba kerüljenek, és a 12 évesnél idősebb gondozottak is fokozatosan, minél nagyobb számban kerüljenek befogadó családokhoz. Ez a törekvés számos olyan pár szándékával egybe esik, akinek nem lehet saját gyermekük, de mindenképpen szeretnének családot maguk köré. Azonban nem lehet bárkiből nevelőszülő. Egy ilyen hivatás betöltéséhez az alábbi kritériumoknak is meg kell felelni a hatályos Gyermekvédelmi törvény alapján:

– huszonnegyedik életévét betöltötte,
– nem áll cselekvőképességet érintő gondnokság és támogatott döntéshozatal hatálya alatt,
– büntetlen előéletű,
– a gondozásába helyezett gyermeknél legalább tizennyolc, de legfeljebb ötven évvel idősebb,
– személyisége, egészségi állapota és körülményei alapján alkalmas a nála elhelyezett gyermek kiegyensúlyozott fejlődésének biztosítására és a családjába történő visszakerülésének vagy örökbefogadásának támogatására, valamint a gyermek, fiatal felnőtt életkori szükségleteiből adódó feladatoknak az ellátására,
– a képesítési előírásokra vonatkozó miniszteri rendeletben meghatározott képzésen eredményesen részt vett.

Teljes cikk: nlcafe.hu